Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Pasen
  • Jan Linders

Sinaasappels: recept met een hapje zon!

Door Tefke van Dijk

Een vriendin is laatst in Spanje geweest en nam als cadeautje een Spaanse sinaasappel mee. ‘Als je die eet, proef je de zon’, zei ze erbij. Een klein, lief en warm gebaar, en gezond bovendien. Sinaasappels hebben altijd veel zon nodig en groeien dus het beste in warme gebieden. Het grootste deel van het jaar komen de sinaasappels die in Nederland verkrijgbaar zijn vooral uit het Middellandse Zeegebied. Sinaasappels en mandarijnen zijn twee van de populairste fruitsoorten van Nederland. Elk jaar eet een gemiddelde Nederlander 8,5 kilo sinaasappel!

Vitamine C en foliumzuur

Een gezonde keuze, want sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen de citrusvruchten bij aan de inname van foliumzuur. Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is een van de weinige vitamines waarvan we niet altijd genoeg binnenkrijgen. We hebben foliumzuur nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Vooral zwangere vrouwen doen goed aan extra foliumzuur omdat deze vitamines ook belangrijk zijn voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Tijdens mijn zwangerschappen had ik ook echt mega veel zin in sinaasappels, niet voor niets dus!

Verrassend lekker recept

Een sinaasappel is in pure vorm al erg lekker en van perssinaasappels maak je natuurlijk heerlijk verse jus. Nu vind ik het wel leuk om de zonnige sinaasappel uit Spanje net iets meer aan te kleden en heb daar een lekker recept voor gevonden. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Sinaasappel met bosui en geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 sinaasappels
  • circa 120 gram zachte geitenkaas (verkruimeld) of circa 120 gram feta (in blokjes)
  • 2 lente- of bosuitjes (fijngehakt)
  • olijfolie extra vergine (naar smaak)

Werkwijze

  1. Schil de sinaasappels dik (ook het witte vlies) en snijd ze in plakken.
  2. Halveer de plakken eventueel en leg ze op bordjes.
  3. Verdeel verkruimelde zachte geitenkaas of miniblokjes feta en gehakte lente- of bosui over de sinaasappelplakjes.
  4. Maal er peper over en bedruppel met extra vergine olijfolie.
  5. Lekker als hapje of voorgerecht!
sinaasappel

Ook interessant

Vers

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

Vers

Een ei pocheren is een eitje met deze tip!

Vers

Hoe bereid je de lekkerste asperges

Vers

Havermout op 3 manieren

Voorjaarsgroenten bij Jan Linders
Vers

Lente: verse groente en nieuwe energie!

Vers

Vershoudtips voor asperges

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Meer artikelen van Tefke

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-1.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-3.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-5.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-4.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2023-6.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?