
Sinaasappels: recept met een hapje zon!
Een vriendin is laatst in Spanje geweest en nam als cadeautje een Spaanse sinaasappel mee. ‘Als je die eet, proef je de zon’, zei ze erbij. Een klein, lief en warm gebaar, en gezond bovendien. Sinaasappels hebben altijd veel zon nodig en groeien dus het beste in warme gebieden. Het grootste deel van het jaar komen de sinaasappels die in Nederland verkrijgbaar zijn vooral uit het Middellandse Zeegebied. Sinaasappels en mandarijnen zijn twee van de populairste fruitsoorten van Nederland. Elk jaar eet een gemiddelde Nederlander 8,5 kilo sinaasappel!
Vitamine C en foliumzuur
Een gezonde keuze, want sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen de citrusvruchten bij aan de inname van foliumzuur. Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is een van de weinige vitamines waarvan we niet altijd genoeg binnenkrijgen. We hebben foliumzuur nodig voor de groei en goede werking van ons lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Vooral zwangere vrouwen doen goed aan extra foliumzuur omdat deze vitamines ook belangrijk zijn voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Tijdens mijn zwangerschappen had ik ook echt mega veel zin in sinaasappels, niet voor niets dus!
Verrassend lekker recept
Een sinaasappel is in pure vorm al erg lekker en van perssinaasappels maak je natuurlijk heerlijk verse jus. Nu vind ik het wel leuk om de zonnige sinaasappel uit Spanje net iets meer aan te kleden en heb daar een lekker recept voor gevonden. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
Sinaasappel met bosui en geitenkaas
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 sinaasappels
- circa 120 gram zachte geitenkaas (verkruimeld) of circa 120 gram feta (in blokjes)
- 2 lente- of bosuitjes (fijngehakt)
- olijfolie extra vergine (naar smaak)
Werkwijze
- Schil de sinaasappels dik (ook het witte vlies) en snijd ze in plakken.
- Halveer de plakken eventueel en leg ze op bordjes.
- Verdeel verkruimelde zachte geitenkaas of miniblokjes feta en gehakte lente- of bosui over de sinaasappelplakjes.
- Maal er peper over en bedruppel met extra vergine olijfolie.
- Lekker als hapje of voorgerecht!