
Gezonde(re) kruidnoten & gezonde(re) speculaasbrokken
Door Jan Linders
Het ‘heerlijk avondje’ is weer in zicht; Sinterklaas. Een avond vol gezelligheid, pakjes én lekkernijen. Kruidnootjes, speculaas, een lekker stukje banketletter, taai taai popjes, zo wordt de avond letterlijk heerlijk!
Het is allemaal heel erg lekker, maar niet zo gezond… Wij helpen je daarom met twee recepten, één voor het maken van gezonde(re) kruidnoten en één voor gezonde(re) speculaasbrokken.
Kom vast in de stemming en maak deze simpele recepten gezellig samen met de kids.
Gezonde(re) kruidnoten
Bereidingstijd: 10 minuten bereidingstijd, 15 minuten oventijd
Hoeveelheid: 30-35 stuks
Benodigdheden:
- 150 gram boekweitmeel
- 50 gram amandelmeel
- 3 el speculaaskruiden
- 3 el kaneel
- 10 el amandelmelk (mag ook gewone melk zijn)
- 6 el kokosolie
- 4 el kokossuiker of honing
Zo maak je het recept
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Kneed alle ingrediënten tot een stevige bol. Tip: is de bol nog erg nat? Zet hem dan even (afgedekt) in de koelkast. Is het wat te droog, voeg dan nog wat amandelmelk toe.
- Neem een bakplaat en leg hier bakpapier op. Vul de plaat met kleine bolletjes van het deeg.
- Leg de bakplaat voor 15 minuten in de oven. Laat ze vervolgens even afkoelen en smullen maar!
Gezonde(re) speculaasbrokken
Bereidingstijd: 10 minuten bereidingstijd, 30 minuten oventijd
Hoeveelheid: 8 brokken
Benodigdheden
- 200 gram amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 100 gram kokosolie
- 4 el (amandel) melk
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 1 ei
- 2 el speculaaskruiden
- 4 el amandelen
- Snufje zout
Zo maak je het recept
- Neem een diepe kom en doe daar de amandelmeel in. Voeg de kokosbloesemsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden, melk en snufje zout toe.
- Voeg tot slot het ei en de harde kokosolie toe. Kneed dit samen tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met folie en zet het voor een half uur in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Neem een stuk bakpapier en rol het deeg uit in een vierkant met een dikte van 1 cm.
- Druk de amandelen in het deeg.
- Zet het voor een half uur in de oven. Laat erna even afkoelen, brokkel de speculaas en genieten ervan!
Fijne pakjesavond!