
Smoothies: heerlijk gezond!
Misschien ken je het wel: je hebt nog allerlei fruit liggen wat je eigenlijk niet zo lekker meer vindt, omdat het zacht aan het worden is. Een zachte peer, banaan of kiwi blijft bij mij vaak lang liggen in de fruitmand. Je begint daarom vol enthousiasme aan het maken van een gezonde smoothie, met als resultaat een niet al te smakelijke bruine smurrie.
Extra vitamine en mineralen
Het drinken van een smoothie is een perfecte oplossing voor wie niet zo tuk is op fruit en groente, maar toch de nodige vitaminen en mineralen binnen wil krijgen. Smoothies zijn daarom een goede aanvulling op je normale voedingspatroon. Ik drink ze vaak als tussendoortje, maar let er ook goed op dat het mijn ontbijt, lunch of avondeten niet vervangt. Het drinken van een smoothie geeft namelijk een veel beperkter gevoel van vol zijn.
Begin bij de basis
Hoe maak je nou een goede, lekkere smoothie? Investeer allereerst in een goed apparaat: een blender of slowjuicer. Met een blender kun je lekkere dikke smoothies maken en ijs crushen. Een slowjuicer haalt het meeste uit je groente en fruit. Doordat alles langzaam en koud wordt geperst, gaan er geen vitaminen en mineralen verloren.
Kies dan de juiste basis van je smoothie. Dit kan fruitsap zijn, maar denk ook eens aan een eiwitrijk product, zoals soja- of koemelk. Zo zorg je ervoor dat je langer verzadigd blijft. Heb je zin in een dikkere smoothie? Kies dan (soja) yoghurt of kwark.
De juiste combinatie
Een smoothie van kiwi, banaan, peer, dadels, noten en wat blaadjes spinazie klinkt als een gezond idee, maar lekker is anders. Hoe meer ingrediënten je gebruikt, hoe groter de kans is dat je smoothie die vieze bruine kleur krijgt – ik spreek uit ervaring ;). Ga dus eerst op zoek naar een lekker recept voordat je je hele groentela gaat mixen. Smakelijk!