
Smoothies, lekker en gezond!
Vezels zijn een zeer belangrijke voedingsstof voor ons lichaam en met name voor onze darmen. Het zijn als het ware de tandenborstels die onze darmen reinigen. Vezels zijn te vinden in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente en fruit, volkoren (onbewerkte) graanproducten zoals bruin (volkoren) brood en zilvervliesrijst, peulvruchten, noten en zaden. Obstipatie (oftewel een moeizame stoelgang/ verstopping) kan veroorzaakt worden door het te weinig eten van vezels.
Een manier om meer vezels binnen te krijgen, is door het eten van meer fruit en rauwe groente. Het maken van smoothies is een leuke en vooral lekkere manier om voldoende vezels binnen te krijgen. Smoothies kun je op verschillende manieren maken.
Een groot voordeel van smoothies is dat je in een keer een hele lading vitamines, mineralen en sporenelementen binnen krijgt. Op proefhetzuiden.nl zijn veel smoothie recepten te vinden.
Groentesmoothies
Bij het toevoegen van veel groente in je smoothies, is de smaak wel even wennen. Het is (natuurlijk) niet zo zoet als wanneer je alleen fruit gebruikt. Start eerst met fruit en voeg vervolgens meer en meer groente toe. Op die manier wen je aan de (niet zoete) smaak en kun je het makkelijker integreren in je eetpatroon.
Meer groente dan fruit heeft de voorkeur omdat er in fruit veel meer suikers zitten. En suikers, die moet je beperken!
Een lekker recept om mee te starten als ‘smoothiegroentje’
- 1 kop blauwe bessen
- 1 kop aardbeien
- 1 kop frambozen
- 150 gr verse spinazie
- Water naar behoefte
- Eventueel wat chiazaadjes
Stop de bessen, aardbeien en frambozen met het water als eerste in de blender en daarna de spinazie!
Je zult merken dat je de spinazie niet proeft.
Voor de gevorderde smoothiedrinker
- ½ kop gemengde bessen
- ½ komkommer met schil
- Sap van 1 citroen
- 1 kleine krop groene sla
- 1 kop amandelmelk
- 1 kop water
- 2 eetlepels henneppoeder of 2 eetlepels hennepzaad
Stop het fruit in de blender en voeg water, amandelmelk en limoensap toe en blend tot een egale massa ontstaat. Voeg daarna de sla, komkommer en henneppoeder toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst nog meer water toe.
Proost!