Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders

Cindy’s spruitjesgeheim: met een zoetje! – recept

Door Cindy van der Avoort

Zodra het buiten kouder wordt, krijg ik trek in stevige maaltijden. En daar verwerk ik graag spruitjes in.  Ze passen precies bij deze tijd van het jaar. Spruitjes uit Nederland zijn van oktober tot en met half februari verkrijgbaar. Een echte wintergroente uit eigen land dus!

Spruitjes: lekker of lastig?

Voor de één zijn spruitjes een lust, voor de ander eerder een last. Je moet ze echt een beetje leren eten (dat moest ik ook als kind, ik weet het nog goed). Spruitjes zijn kleine kooltjes die bestaan uit een heleboel blaadjes en bekend staan om hun bittere smaak. Dat komt door de aanwezige ‘glucosinolaten’.

Diezelfde glucosinolaten hebben ook zo hun voordelen: ze beschermen je lichaam namelijk tegen de werking van kankerverwekkende stoffen (zoals ze ook de spruitjes zelf beschermen tegen schade van buitenaf).

Mega gezond!

Met één portie spruitjes (80-90 gram) heb je al bijna voldoende vitamine K en foliumzuur voor een dag binnen. Daarnaast zitten spruitjes tjokvol vitamine C, meer zelfs dan sinaasappels. Ook zijn ze een goede bron van eiwitten en vezels. Een top groente voor je energielevel en weerstand dus!

Zorg dat je spruitjes altijd goed verwarmt. Doe je dat niet, eet er dan niet te veel van. Ongekookte koolsoorten kunnen in de darm namelijk worden omgezet in schadelijke stoffen die de werking van je schildklier remmen.

Cindy’s zoete spruitjes

Mijn geheim om spruitjes lekker te maken? Combineer ze met zoet. Probeer onderstaand recept eens, erg lekker met kip en zilvervlies- of notenrijst!

Nodig voor 2 personen:

  • 350 gram spruitjes
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels kaneel
  • Handje rozijnen
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 100 ml water
  • wat zachte geitenkaas naar smaak
  1. Maak de spruitjes goed schoon en halveer ze.
  2. Verhit de olie in een wok en roer hier de kaneel door. Schep de spruiten door de kaneel-olie en roerbak ze 3 min.
  3. Schenk het water erbij en laat de spruiten in nog 3-4 minuten op hoog vuur gaar worden. Laat het vocht verdampen.
  4. Schep de rozijnen en de appelstroop erdoor en warm het gerecht al omscheppend nog even door.
  5. Serveer de spruitjes naar smaak met wat zachte geitenkaas. Enjoy!

 

kaneelrozijnenspruitjesstroop

Ook interessant

Vers

Het heerlijk avondje… met gezonde gourmet!

Vers

Een ei pocheren is een eitje met deze tip!

Vers

Hoe bereid je de lekkerste asperges

Vers

Havermout op 3 manieren

Voorjaarsgroenten bij Jan Linders
Vers

Lente: verse groente en nieuwe energie!

Vers

Vershoudtips voor asperges

Cindy van der Avoort

Cindy van der Avoort

Cindy van der Avoort heeft van jongs af aan twee grote passies: sport (allerlei en zoveel mogelijk!) en voeding. Ze studeerde af als sportvoedingskundige en maakte van haar passie haar werk: Cindy startte haar eigen praktijk en ging aan de slag als docente aan de faculteit Sport en Bewegen van de HAN. Cindy geeft praktische tips om je vitaal te voelen door de juiste combi van voeding en bewegen.

Meer artikelen van Cindy

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?