
Ralph de Kok deelt zijn BBQ-geheimen!
In dit blog ga ik je verklappen wat mijn tips zijn om op de beste manier steak en groente te grillen op de BBQ!
Hoe dunner de steak, hoe heter de BBQ
Voor het grillen van de sappigste entrecote geldt: hoe dunner de steak, hoe hoger de temperatuur van de BBQ! Wanneer je dit principe toepast in de bereiding van rundersteaks geeft dat altijd het beste resultaat! Hoe dunner je steak is, hoe korter deze op de barbecue moet. Een entrecote van ca. 1,8 cm grill je bijvoorbeeld maar 2 á 3 minuten per kant.
Hoe krijg ik mijn steak perfect gegaard?
Om ervoor te zorgen dat je vlees perfect gegaard is, kun je de kerntemperatuur meten. Voor rundvlees kun je uitgaan van deze kerntemperaturen:
- 48-50 °C voor rare
- 51-53 °C voor medium-rare
- 54-57 °C voor medium
- 63 °C of hoger voor well-done
Voor varkensvlees geldt het volgende:
- 60-63 °C voor medium
- 70 °C of hoger voor well-done
- 72 °C als kerntemperatuur voor vlees als gehakt.
Gebruik hiervoor een goede kernthermometer!
Hoe grill/pof ik mijn groente op de BBQ?
Je kunt het beste groente zoals ui, prei, paprika’s en knoflook rechtstreeks garen op de hete houtskool. Door de hitte gaan de natuurlijke suikers in deze groente karameliseren en dat geeft een fantastische smaak! Maak je geen zorgen wanneer je groente zwart worden, de schil fungeert tijdens het garen namelijk als een beschermend jasje. Dit jasje verwijder je zodra de groente gaar is.
Neem een kijkje bij Jan Linders voor BBQ producten uit onze streek!
Ik zeg: maken die hap! – Ralph de Kok