
Hoofdgerecht
Steak frites met bearnaisesaus
4 personen
60 minuten
Een heerlijke steak van de bbq met eigengemaakte frietjes uit de oven. Heerlijk met een zelfgemaakte bearnaisesaus, dit is genieten!
Benodigdheden
Werkwijze
- Snijd de aardappels in frietjes van circa 1 cm breed.
- Verwarm de oven voor op 200ºC en stook de bbq op.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de sjalot. Laat iets afkoelen.
- Dep de frietjes droog met keukenpapier, doe in een kom en besprenkel met de zonnebloemolie en zout. Schud om, leg op de bakplaat en bak in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin. Schud halverwege om.
- Klop in een kom de azijn met de sjalot, dragon en eidooiers glad. Breng een pan met een laagje water aan de kook.
- Zet de warmtebron laag en zet de kom op de pan, de kom mag het water niet raken. Klop met een garde tot het mengsel lichter en wat dikker wordt.
- Smelt de boter. Neem de pan van de warmtebron en giet in een dun straaltje de gesmolten boter bij het eimengsel.
- Blijf roeren tot een mooie, gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet de kom weer op de pan met water om de saus warm te houden.
- Bestrijk de biefstukken rondom met de rest van de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Gril de biefstukken op de bbq aan beide kanten 2-3 minuten.
- Neem het vlees van de grill en houd warm onder aluminiumfolie. Serveer met de friet en bearnaisesaus. Lekker met een groene salade.
Bereidingstip
Fransen eten graag een frisse groene salade bij hun gerechten. Doe hiervoor botersla in een kom. Klop een vinaigrette van 1 eetlepel (dijon)mosterd met 2 eetlepels wittewijnazijn, 4 eetlepels olijfolie en 1 gesnipperde sjalot. Breng op smaak met zout en een flinke snuf peper. Besprenkel de groene salade met de vinaigrette.
Wijnadvies
Een perfecte match met Mon Clocher Côtes du Rhône.
- 1 kilogram kruimige aardappel (geschild)
- 5 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 1 sjalot (zeer fijngesnipperd)
- 1 bosje dragon (fijngehakt) of
- 1 eetlepel gedroogde dragon
- 2 eidooiers
- 100 gram boter
- 4 biefstukken (op kamertemperatuur)