
Suikerfeest met gezonde zoetmakers
Het einde van de ramadan is in zicht. Tijd voor het Suikerfeest! Bij dit feest gaat het natuurlijk niet echt om de suiker. Maar nu we het toch over suiker hebben… Dan kunnen we het misschien ook hebben over gezonde zoetmakers: dadels en vijgen!
Het Kleine Feest
Hoewel de term Suikerfeest algemeen bekend is, kunnen niet alle moslims zich hierin vinden. Door de naam lijkt het alsof het alleen over eten gaat. Sommige moslims noemen het dan ook liever het Kleine Feest, waarbij het Offerfeest het Grote Feest is. Desondanks is de term Suikerfeest in zowel België als Nederland de meest gehanteerde naam voor het feest aan het einde van de ramadan, waarbij samen eten wel centraal staat.
Vers gehaald: dadels
Veel gerechten tijdens het Suikerfeest bevatten dadels en vijgen. Zoete vruchten die ik heb moeten leren eten. Ik zal de eerste keer dat ik een dadel at nooit vergeten. Op bezoek bij vrienden bood een vriendin me een dadel aan. ‘Vers gehaald op de markt!’, zei ze er enthousiast bij. Ik kende de vrucht niet maar besloot het te proberen. Vervolgens wist ik niet hoe snel ik een vuilnisbak moest opzoeken, zo smerig vond ik het.
60 procent suiker
Later proefde ik dadels ongemerkt in diverse gerechten en vond ze toen wel lekker. Ik ontdekte dat het heel gezonde vruchten zijn met vitamine B, kalium en koper als bouwstoffen. Een dadel bevat zo’n 60 procent (fruit)suiker! Gepureerd is het een geschikte suikervervanger in cake of taart en in kleine stukjes kun je er suiker mee vervangen in bijvoorbeeld muesli. Een gezonde zoetmaker dus. En laat ik nu nogal een zoetekauw zijn… 😉
Vijgen: vitaminebommetjes
Vijgen bevatten veel vitamines, maar liefst tien verschillende! Het zijn dus echte vitaminebommetjes. Ook zitten er acht mineralen, vezels en antioxidanten in de kleine vruchten. Door vijgen te eten voorkom je obstipatie, aambeien en een te hoge bloeddruk. Je houdt er bovendien je cholesterolgehalte mee op peil en zorgt voor een sterk skelet.
Gezond snoepen
Dus, gezond snoepen bij het Suikerfeest? Ja, heerlijk! Bijvoorbeeld met lekkere zoete dadel-vijgenrepen met amandelen! (Niet onbeperkt blijven eten, hoor) 🙂
Dadel-vijgenreep met amandelen
Ingrediënten voor 4 personen
- 150 gram dadels (zonder pit)
- 100 gram gedroogde vijgen (in stukjes)
- 100 gram amandelen (grof gehakt)
- 50 gram muesli
- 2 eetlepels appelstroop of 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels pindakaas
- 50 gram pistachenoten (fijngehakt, gepeld)
Benodigdheden
- keukenmachine
- bakplaat met bakpapier
Werkwijze
- Laat de dadels en vijgen wellen in heet water. Giet af en maal in een keukenmachine tot een kleverige pasta.
- Voeg de amandelen en muesli toe.
- Verwarm de appelstroop met de pindakaas tot een gladde saus. Giet dit bij de dadel-notenpasta en mix kort door elkaar.
- Smeer het mengsel uit over een stuk bakpapier in een laag van circa 1,5 cm dik. Bestrooi met de pistachenoten.
- Laat afgedekt in de koelkast in circa 30 minuten stevig worden.
- Snijd de koek in repen.
Smakelijk!