
De Syrah / Shiraz is ‘hot’!
We zijn aangekomen bij de laatste druif in het rijtje van ‘The Big Five’: de Syrah. Ook wel bekend als Shiraz. Favoriet van zowel beginnende als gevorderden rode wijn drinkers.
Het is een stoere wijn met een hint van cassis en wordt geteeld in de heetste wijnklimaten van de wereld: Zuid Frankrijk, Australië, Zuid-Afrika én Zuid-Amerika. In Australië is de Shiraz zo populair dat deze zelfs gezien wordt als dé nationale druif.
Houd jij van een stevige en stoere rode wijn? Dan is de Syrah de wijn voor jou!
Syrah vs Shiraz
Syrah / Shiraz druiven groeien snel en hebben een dikke schil, dit is ideaal want zo beschermen ze zichzelf tegen hoge temperaturen en ziekten. De Syrah kent zijn oorsprong in de Franse Rhône vallei. In de negentiende eeuw werd de Syrah-druif ook aangeplant in Australië, waar de druif de naam Shiraz kreeg.
Het verschil tussen deze twee druiven zit vooral in de smaak. De Syrah druif is vaak kruidiger met tonen van braam, kers en kruiden zoals tijm en salie. De Shiraz is herkenbaar aan de krachtige smaak van blauwe bessen en kers met een hint van peper. Ze zijn vaak wat fruitiger van aard.
In de mix
De Syrah / Shiraz wijnen bevatten veel tannines en is stevig te noemen met zijn donker rode kleur. Deze eigenschappen maken de druif zeer geschikt om te gebruiken in blends, hierbij worden verschillende soorten druiven gebruikt voor het maken een bepaalde wijn. Wereldwijd wordt de Syrah druif graag toegevoegd aan Cabernet Sauvignon, deze combinatie zorgt voor een krachtige, dieprode wijn.
Wist je dat Shiraz wijn zeer goed te bewaren is? Het rijpingsproces op de fles gaat namelijk gewoon door, hierdoor kun je een fles makkelijk 3 tot 5 jaar in je wijnkelder (of gewoon op het wijnrek… ) laten liggen.
Aan tafel
Deze heerlijke sappige wijn is goed te combineren met pittige gerechten. Door de stevige smaken van cassis, leer en versgemalen zwarte peper blijft de wijn goed overeind naast kruidige gerechten zoals stoofschotels met kruidnagel, kaneel of noot-muskaat.
Combineer een Syrah of Shiraz eens met:
1) Zuidelijk stoofpotje met rosbief en spekjes
3) Taartje van portobello en spinazie
Meer weten over welke wijn het beste bij jou past? Doe dan de wijntest!
The big five
Dit was al weer de laatste blog in deze serie over The Big Five druiven in het land van de wijn. Wil je alle andere soorten wijn nog eens bekijken? We zetten ze hieronder nog even voor je op een rijtje.
Witte wijnen:
De beroemdste druif ter wereld: de Chardonnay | Verkwikkend en fris: de Sauvignon Blanc
Rode wijnen:
De Merlot: een echte allemansvriend | Een krachtige, kruidige wijn met karakter: Cabernet Sauvignon