
Tartelette met romige aspergeragout
Door Jan Linders
De asperges zijn nu echt op zijn lekkerst. Ben je opzoek naar nog meer inspiratie? Dan is deze Tartelette met romige aspergeragout iets voor jou!
Bewaar de aspergebouillon om een lekkere aspergesaus mee te maken (klik hier voor het recept)
Benodigdheden
- Vershoudfolie
- 4 kleine lage taartvormpjes
- Deegroller
Voorbereiden
- Mix 200 gram bloem met een snuf zout en de boter in een keukenmachine of met twee messen tot grove kruimels.
- Voeg 75 ml koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak in folie en leg in de koelkast.
- Schil de asperges en snijd de onderste stukjes eraf.
- Kook de schillen en afsnijdsels in circa 20 minuten gaar in 300 ml water met een snuf zout.
- Snijd intussen de asperges in stukjes, houd de kopjes apart.
- Zeef de bouillon boven een andere pan en druk zoveel mogelijk vocht uit de schillen.
- Breng de bouillon aan de kook en kook de aspergestukjes 10 minuten.
- Voeg de kopjes toe, kook nog 2 minuten en schep alles uit de bouillon. Laat uitlekken.
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik.
- Steek deegcirkels eruit die groot genoeg zijn om de vormpjes mee te bekleden. Bestuif de vormpjes met bloem, bekleed met het deeg en prik gaatjes in de bodems.
- Bak de tartelettes in de oven in circa 20 minuten goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen.
- Verhit intussen de boter in een pan met dikke bodem en voeg de bloem toe. Roer 1 minuut om de bloem te garen en voeg in gedeeltes 300 ml van de warme aspergebouillon toe.
- Roer de room erdoor en laat op middelhoge stand circa 10 minuten zachtjes koken om de bloem te laten garen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en bind de ragout eventueel met wat aangelengde maizena.
- Voeg alle aspergestukjes toe en warm mee. Neem de tartelettes uit de vormpjes en schep de ragout erin. Maal wat peper erover en bestrooi met peterselie.
Wijnadvies
Witte asperges combineren goed met wat zachter en ronder wit, zoals Chardonnay-Sémillon van Stoney Creek.
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 505 kcal |
Koolhydraten | 42 g |
Eiwit | 8 g |
Vet Waarvan verzadigd |
33 g 21 g |
Vezels | 4 g |
Zout | 0 g |