
Hoofdgerecht
Varkensfilet met honing-mosterdsaus en gepofte knolselderij
4 personen
50 minuten
Een heerlijke varkensfiletrollade met frisse smaken past perfect bij je Paasdiner! Een tikkeltje culinair, maar zeker niet lastig om te bereiden.
Extra benodigdheden:
- huishoudfolie
- magnetron
- aluminiumfolie
- braadslede
Bereidingswijze voor varkensfiletrollade met gepofte knolselderij
- Verwarm de oven voor op 175 ˚C.
- Was de knolselderij met schil en doe deze in een glazen kom. Dek de kom af met huishoudfolie en stoom de knolselderij gedurende 10 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
- Haal de knolselderij uit de magnetron en laat deze iets afkoelen voordat je hem uit de kom haalt.
- Wrijf de knolselderij in met olijfolie en een beetje zout. Wikkel de knolselderij in aluminiumfolie en zet hem alvast in de oven.
- Rasp de schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit.
- Roer de honing los met de mosterd, de sinaasappelrasp en de tijmblaadjes.
- Dep de varkensfiletrollade droog en bestrijk de rollade rondom met de honingmarinade.
- Smelt de boter in de braadslede en bak het vlees rondom bruin.
- Verdeel de wortel eromheen en schenk de bouillon en sinaasappelsap er bij. Zet de braadslede naast de knolselderij in de oven en laat dit gedurende 20-25 minuten staan in de voorverwarmde oven. Draai het vlees af en toe om en bedruip het dan tussentijds met het vocht wat er bij ligt.
- Haal na 20-25 minuten het vlees uit de oven. De knolselderij laat je nog in de oven staan.
- Haal het vlees uit de braadslede en dek de rollade af met aluminiumfolie. Schep ook de groente met een schuimspaan uit de braadslede, schep de paksoi door de groente en dek ook dit geheel af met aluminiumfolie.
- Zet de braadslede op hoog vuur en laat het vocht tot de helft inkoken tot het een mooie jus is.
- Neem vervolgens ook de knolselderij uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Snijd de schil er af en snijd de knolselderij in dikke plakken. Bestrooi de plakken met een beetje zout.
- Snijd het vlees in dikke plakken en leg deze op een schaal. Verdeel de groente eromheen. De jus serveer je los in een kommetje of schenk je over het vlees.
Presenteertip:
Gebruik een mooie vleesschaal waarop je zowel de plakken gesneden vlees als een groter stuk vlees legt. Rondom het vlees verdeel je de gepofte plakken knolselderij, de wortel en de paksoi. De jus kun je naar wens serveren: je schenkt deze over het vlees en met wat druppels op de groente of je kiest voor het serveren van de jus in een los kommetje of kannetje.
- 1 knolselderij
- olijfolie
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 eetlepels Franse mosterd
- 1 eetlepel fijngesneden tijmblaadjes
- 500 gram varkensfiletrollade
- 50 gram roomboter
- 200 gram schone waspeen
- 100 ml vleesbouillon (vers of van een bouillonblokje)
- 1 paksoi, in repen gesneden
- peper en zout