Proef het Zuiden
  • Zuid
  • Vers
  • Genieten
  • Gezond
  • Recepten
  • Jan Linders
varkensfilletrollade
Hoofdgerecht

Varkensfiletrollade met Oosterse teriyakisaus, geroosterde prei en aardappelpuree

4 personen
70 minuten
BereidingswijzeIngrediënten

De traditionele varkensfiletrollade met een Oosterse twist! Hét pronkstuk van je kerstdiner met de heerlijke en verrassende combinatie van Oosterse smaken met geroosterde prei en aardappelpuree – uiteraard gemaakt van Limburgse aardappelen uit eigen streek!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 140°
  2. Snijd de ui, knoflook en gember fijn.
  3. Verhit een bakpan op middelhoog vuur met een scheut olie en een klontje roomboter en bak de varkensfiletrollade rondom lichtbruin aan.
  4. Haal het vlees uit de pan en leg deze in een ovenschaal.
  5. Fruit de ui en gember zachtjes aan in het bakvet van het vlees en voeg daarna alle specerijen, sambal manis en knoflook toe. Laat dit een minuut meebakken.
  6. Blus af met de wok saus, ketjap manis, rijstwijnazijn en 100 ml water.
  7. Giet de saus over de rollade en laat deze zachtjes garen in de oven. Overgiet de rollade regelmatig met de saus zo glaceer je de rollade. Voeg eventueel wat water toe als de saus te veel indikt.
    Tip: De oventijd is afhankelijk van de dikte van de rollade, gebruik daarom bij voorkeur een vleesthermometer. Voor een rosé varkensfiletrollade moet de kerntemperatuur 60°C zijn.
  8. Bereid intussen de aardappelpuree en geroosterde preien. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet ze op in ruim water met een snufje zout en kook gaar.
  9. Halveer de preien in de lengte en spoel ze goed af onder de kraan. Snijd de prei in tweeën, maak de prei aan met een scheutje olie, peper en zout en rooster ze de laatste 20 min. mee in de oven.
  10. Giet de aardappelen af als deze gaar zijn en doe ze weer terug in de pan. Voeg de melk en roomboter toe en stamp de aardappelen goed fijn, of gebruik een pureeknijper. Breng de puree op smaak met specerijen, peper en zout.
  11. Haal de rollade uit de oven als deze gaar is en verpak deze in aluminium folie. Laat 5 min. rusten.
  12. Doe de saus uit de ovenschaal in een steelpan en laat eventueel nog wat inkoken
  13. Serveer de geglaceerde oosterse varkensfiletrollade met de geroosterde prei, aardappelpuree en de saus.
Bereidingstip:

Deze varkensfiletrollade is ook lekker met een Oosterse salade van komkommer, taugé, wortels en munt.

  • 1 varkensfiletrollade
  • 2 uien, schoongemaakt
  • 4 teentjes knoflook, schoongemaakt
  • 2 cm gember, geschild
  • 1 tl. szehuan peper
  • 2 tl. gemalen koriander
  • 2 tl. gemalen komijn
  • 1 el. sambal manis
  • 4 el. woksaus
  • 2 el. ketjap manis
  • 2 tl. vissaus
  • 1 tl. rijstwijnazijn
  • 1 el. zonnebloemolie
  • 1 el. roomboter
  • Bosui, in ringen gesneden
  • Sesamzaad, geroosterd
  • Voor de bijgerechten:
  • 2 preien
  • 600 g Limburgse aardappelen uit eigen streek
  • 150 ml melk
  • 50 g boter
  • nootmuskaat
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1 tl. olijfolie
  • peper en zout
decemberkerst

Ook interessant

Recepten

Dubbele streekburger van Limousin rundvlees met kaas...

Recepten

Barbecue-speklapjes

Recepten

Reuzenspies van varkenshaas en zoete puntpaprika

Recepten

Karbonade met rooibos en zoete chilisaus

Picanha met jerksaus en gegrilde mais
Recepten

Picanha met jerksaus en gegrilde mais

Recepten

Kabeljauw met currypasta

Deel dit artikel

Waar ben je naar op zoek?

  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2022-1.jpg
  • JL-Banner-Proef-het-zuiden-314x350-2022-3.jpg
  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-2.jpg
  • JL-Google-Local-ad-314x314-2022-3.jpg
Proef het Zuiden

Proef het Zuiden is een initiatief van Jan Linders.

Copyright 2018 | Privacy & Cookies | Contact | Over Proef het Zuiden | Partner worden?