
Hoofdgerecht
Vega-streektaart met pompoen, bulgur en granaatappel
4 personen
75 minuten
Deze vegetarische taart zit boordevol verse groente uit onze eigen streek: prei, paksoi, pompoen, verse kruiden en nog véél meer lekkers. Daarmee is deze eyecatcher een echte streektaart!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Kook de bulgur volgens aanwijzing op de verpakking.
- Verhit 1-2 eetlepels zonnebloemolie in een wok en roerbak de pompoen ca. 5 minuten tot de pompoen zacht is. Voeg de prei, de paksoi en de knoflook toe en roerbak nog eens 4-5 minuten.
- Schep de bulgur, de pecannoten, de granaatappelpitjes, de peterselie en de munt erdoor en haal de pan van de warmtebron.
- Klop in een kom de eieren met de yoghurt en Italiaanse kruiden los en schep de feta erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Vet de springvorm in.
- Leg het filodeeg op het aanrecht en bestrijk het eerste vel met zonnebloemolie. Leg deze in de springvorm en laat de randen gewoon oversteken.
- Bestrijk een tweede vel filodeeg met zonnebloemolie en leg die op het eerste vel maar zorg dat de punten niet op elkaar liggen maar dat dat juist verspringt. Maak op deze manier 9 vellen filodeeg op.
- Schenk de helft van het eimengsel op het filodeeg. Verdeel het pompoenmengsel erover en schenk de rest van het eimengsel erover.
- Bestrijk het laatste vel filodeeg met zonnebloemolie en leg deze bovenop de taart. Vouw nu al het overhangende filodeeg naar binnen toe, dit mag speels zijn.
- Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin.
- Haal hem hierna uit de oven en leg hem op een mooie schaal of plank. Direct aan tafel serveren en aansnijden.
Smakelijk!
Extra benodigdheden
- Springvorm 24 cm
- 100 gram bulgur
- ca. 50 ml zonnebloemolie
- 1 kleine flespompoen uit eigen streek, geschild en het vruchtvlees in blokjes
- 1 stengel prei uit eigen streek, in halve ringen
- 1 kleine paksoi uit eigen streek, in repen
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 50 gram pecannoten, grof gehakt
- ½ granaatappel, de pitjes
- 4 takjes platte peterselie, de blaadjes grof gehakt
- 2 takjes munt, de blaadjes grof gehakt
- 3 eieren
- 150 gram Griekse stijl yoghurt
- 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
- 100 gram feta, verkruimeld
- 1 pak filodeeg, ontdooid