
Lente: verse groente en nieuwe energie!
Heerlijk, eindelijk is het echt lente! De zon schijnt volop en overal zijn er verse groente in overvloed. Dag kou en kolen, hallo zon en lentegroente! Eindelijk kunnen we weer aan de slag met verse ingrediënten die zó van het land komen. Peultjes, spinazie, veldsla: het is er weer allemaal. En als het een beetje meezit, kunnen we daar ook al buiten van genieten.
Typische lentegroente
Het is natuurlijk logisch om in de lente te kiezen voor typische lentegroente. Dat is niet alleen een lekkere keuze. Door te kiezen voor groente van het seizoen, kies je ook nog eens gezond én duurzaam. Echte lentegroente in de maanden april, mei en juni zijn onder meer asperges (uiteraard!), komkommer, spinazie, raapstelen, rabarber, radijs en veldsla.
Mix aan vitamines en mineralen
Iedere groente heeft een eigen mix aan vitamines en mineralen. Radijsjes zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine C en spinazie bevat veel foliumzuur, vitamine B6 en kalium. Om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen is variëren belangrijk. Eet elke dag genoeg groente (250 gram) en je verlaagt het risico op chronische ziekten.
Eet je gezond met veldsla
Zelf ben ik groot fan van veldsla. Veldsla is niet alleen decoratief en gezond maar ook nog eens heel lekker met een fijne nootachtige smaak. Veldsla bevat relatief veel carotenen en vitamine C en dat is goed voor de huid. Wat veldsla ook bijzonder maakt is dat het voor een groente behoorlijke veel omega-3 vetzuren bevat. Omega 3-vetzuren beschermen onder meer tegen hart- en vaatziekten.
Veldsla, kruiden en avocado
Voldoende groente eten kost ons in het voorjaar weinig moeite. Helemaal niet als je zo’n lekkere nootachtige veldsla kunt combineren met verse kruiden en avocado. Nomnomnom. Genieten maar!
Groene kruidensalade met avocado
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 citroen (uitgeperst)
- 2 avocado’s
- 3 lente-/bosuitjes (in ringetjes)
- 1 handje verse kruiden zoals koriander, dille, peterselie en basilicum
- 75 gram veldsla
- 100 gram gemengde bladsla
- 3 sneeën wit brood
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook (geperst)
Voor de dressing:
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 1 theelepel honing of mespunt suiker
Bereiden
- Halveer de avocado’s, verwijder de pitten, schil de vrucht en snijd deze in partjes. Besprenkel ze met citroensap.
- Verwijder de stelen van de kruiden en knip het blad iets kleiner. Meng de kruiden en uitjes door de veldsla en gemengde sla.
- Verwijder de korstjes van het brood en verdeel de sneetjes in smalle reepjes of blokjes. Meng de geperste knoflook door de olijfolie en besprenkel het brood met de olie.
- Meng de ingrediënten van de dressing. Rooster de broodreepjes of -blokjes in een hete koekenpan krokant en goudbruin
- Schik de avocadopartjes op de kruidensalade. Giet de dressing erover en garneer met de broodcroutons.
Bereidingstip
Voeg geroosterde amandelen en reepjes boerenkaas toe.
Wijnadvies
Hier past een karaktervolle, lichte witte wijn. Dat kan een witte Kaapse Droë Steen (Chenin Blanc) zijn of een Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika (9 tot 11ºC).