
Verse groene kruiden zijn onmisbare smaakmakers
Verse groene kruiden zijn onmisbare smaakmakers. Van basilicum tot peterselie, van oregano tot rozemarijn en salie: in de Italiaanse keuken mogen deze zeker niet ontbreken.
Het samenstellen van je eigen kruidenmix is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens erg leuk! Een krachtige en beproefde combinatie is bijvoorbeeld oregano, salie, rozemarijn en tijm. Wil je het iets frisser maken? Vervang dan één van deze ingrediënten voor basilicum of platte peterselie. Zorg wel voor de juiste verhoudingen en zorg dat je van overheersende kruiden minder gebruikt dan van andere. Wrijf het kruid fijn tussen je vingertoppen: geurt het sterk, dan smaakt het ook sterk.
Wikkel verse kruiden in vochtig keukenpapier en leg dit in een open plastic zak onderin de koelkast. Dan blijven ze langer vers!
Koning basilicum
Geurige basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Dit komt uit de taal Oudgrieks, waarin Basileus koning betekent. Maar ook vanwege zijn culinaire mogelijkheden kun je basilicum gerust koning noemen: het kruid is vaak de kroon op het gerecht. Ook in zoete gerechten is het kruid goed op zijn plaats. Probeer deze Tiramisu met sinaasappel, aardbei en basilicum eens!
Heb je een basilicum plantje thuis? Basilicum drinkt het liefst van een schoteltje. Zo kan de plant zelf zijn vochtopname reguleren. Zet daarom de pot, met onderin een gat, op een schoteltje en geef via het schoteltje water.
Onmisbare oregano
Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd en is directe familie van de ‘gewone’ marjolein, die wordt ook wel majoraan genoemd. Oregano mag in geen enkele keuken ontbreken! Het is onmisbaar op pizza, overheerlijk in sauzen en erg smaakvol bij vlees. De meeste kruiden zijn vers het lekkerst, maar oregano is de uitzondering op de regel: deze heeft gedroogd een veel complexere en dus lekkerdere smaak.
Kneus verse kruiden eerst even als je ze in een koud gerecht gebruikt. Dan komen de aroma’s en smaken beter vrij.
Delicatesse
Verse kruiden kun je onderverdelen in twee verschillende soorten: de harde, stevige en de zachte delicate kruiden. De eerste groep kun je het beste vroeg toevoegen aan je gerechten, want het duurt langer voordat ze hun smaak afgeven. Lekker mee sudderen dus! De tweede groep voeg je het liefst pas op het laatste toe, anders verdwijnt juist de smaak. Bij de delicate kruiden geldt overigens nog meer dan bij de harde dat ze vers smaakvoller zijn dan de gedroogde varianten.
Platte peterselie
Van de twee soorten peterselie die er zijn, werd de krulpeterselie vroeger vooral gebruikt als garnering. Tegenwoordig wordt platte peterselie, waarvan het blad erg lijkt op selderij, vooral gebruikt vanwege zijn smaak. Lekker fris en een stuk verfijnder dan zijn gekrulde broertje. Heerlijk op een bagel met een feta-omelet.
In een klein laagje olie gefrituurde salieblaadjes zijn lekker als garnering op pasta of kalfsvlees.
Simpele salieboter
Salie heeft ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen. Wanneer je bijvoorbeeld een wondje in je mond hebt, kan kauwen op een vers salieblaadje wonderen doen. Omdat salie lichtzoet is past het perfect bij boter. Een Italiaanse klassieker is een simpele maar o zo lekkere Gnocchi beurre noisette met salie.
Romantische rozemarijn
Ondanks het naaldachtige uiterlijk is rozemarijn van oudsher een heel romantisch kruid. In verschillende culturen werk het kruid gezien als symbool van vriendschap, trouw en liefde. Rozemarijn is ook erg geliefd in de keuken: het aroma past bij ontzettend veel ingrediënten. Klassiek is dan ook de combinatie met aardappeltjes uit de oven en knoflook, maar ook aan pompoen geeft rozemarijn een prettige kick. Een meer verrassende combinatie zijn deze appel- pancakes met rozemarijn.
Een rozemarijn struik kan tot wel twee meter hoog worden!
Fijne tijm
Dit plantje met de kleine blaadjes is een reus qua smaakmaker. Zeer aromatisch, kruidig en licht zoetig: tijm is zo fijn! Niet vreemd dat dit kruid vaak gebruikt wordt in de zeepindustrie. Veel lekkerder is het natuurlijk om tijm in de keuken te gebruiken als smaakmaker bij geroosterd vlees, vis, groente en sauzen. Probeer ook dit recept eens: bruschetta met aardbeien, gegratineerde geitenkaas en tijmhoning.
Verse groene kruiden zijn onmisbaar in de Italiaanse keuken en vanaf nu ook in jouw keuken!