
Vette vis is toch vet? Roggebrood met haring, biet en avocado
Klopt! Vette vis is vet en bevat daarom ook meer calorieën dan magere vis maar… vette vis is juist enorm gezond door onder andere de omega-3 vetzuren die het bevat! Ik ben gek op alle vis en probeer regelmatig vis op het menu te zetten. Helaas lukt dat niet altijd met een zoon die echt niks van vis wil weten. Maar nu hij sinds een paar weken uit huis is hoef ik me daar niet meer druk om te maken, wij zullen dus vaker vis gaan eten!
Nederlanders eten (te) weinig vis
Voor een land omgeven met water wordt er erg weinig vis gegeten door Nederlanders, ongelooflijk eigenlijk. Waarom eigenlijk? Misschien omdat we vis liever niet zelf schoonmaken? Omdat we niet van graatjes in de vis houden? Omdat we vislucht onaangenaam vinden? Of misschien vinden we vis te duur? Het zou allemaal zo maar kunnen maar zonde is het wel.
Verse vis
Verse vis ruikt niet! Zodra vis echt naar vis ruikt is ie niet vers genoeg en kun je deze beter niet gebruiken, een licht zilte lucht is wat je moet ruiken. Als je een hekel hebt aan vis schoonmaken is er gelukkig goede en verse visfilet te verkrijgen.
Haat je die graatjes die soms toch nog in een filet zitten? Voel voor het bakken met je vinger over de hele visfilet of je wellicht nog een graatje voelt. Met een pincet heb je deze er zo uit en heb je een ergernis minder. Ik doe het altijd, ik ken niemand die zo’n hekel heeft aan graatjes dan mijn eigen man.
Waarom vaker vis eten?
Omega-3 is een gezond vetzuur dat vooral in vette vis te vinden is (bv. haring, zalm, makreel) en goed door ons lichaam kan worden opgenomen. Het is een noodzakelijke voedingsstof en zorgt ervoor dat je hersenen en zenuwen goed blijven werken. Het houdt je huid strak, je ogen gezond en zorgt ervoor dat je hormonen in balans blijven.
Samen met het omega-6 vetzuur (dit zit bijvoorbeeld in arachideolie en zonnebloemolie) zorgt het ook nog eens om je cholesterolniveau op peil te houden en dat zorgt ervoor dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Naast gezonde vetzuren zit er in vette vis veel vitamine A, D en B12. Verder bevat het jodium en zink. Alle reden om vis minimaal tweemaal per week op je bord te hebben!
Haringhappen!
Aswoensdag, de woensdag na carnaval, is de dag dat de veertig dagen vasten ingaan en dit wordt traditioneel ingeluid met haringhappen. In streken waar carnaval gevierd wordt is normaal gesproken in vrijwel elk café haring vinden. Dit jaar zal dat helaas niet doorgaan, maar thuis haringhappen kan natuurlijk ook! Een mooie afsluiter van de carnaval. Volle schalen vette haring met uitjes gaan er dan door, nog gezond ook!
Hap eens vaker haring! Of een andere vette vis, het kan nooit kwaad 😉
Roggebroodsandwich met haring, biet en avocado
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 avocado (geschild, in stukken, rijp)
- 100 milliliter yoghurt
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 eetlepel verse peterselie (gehakt) of
- 1 eetlepel verse bieslook (gehakt)
- 1 gekookte biet (gepeld, in dunne plakken)
- 2 eetlepels citroensap
- 2 zoute haringen
- 1 bakje tuinkers
- 6 sneeën licht roggebrood
Werkwijze
- Pureer of prak de avocado en meng deze door de yoghurt met de knoflook, de peterselie en peper.
- Besprenkel de biet met citroensap.
- Snijd de haring in brede repen.
- Verdeel de avocadocrème, de haring, de tuinkers en de biet over de sneetjes roggebrood.
- Stapel 3 sneetjes op elkaar tot een sandwich en snijd ze diagonaal door.
Smakelijk!