
Hoofdgerecht
Witlofschotel met boerenkaas en gebakken aardappelen
4 personen
35 minuten
Vanavond een lekker typische Hollandse kost? Probeer dan deze witlofschotel met boerenkaas en gebakken aardappelen. Meer inspiratie op doen? Klik dan hier!
Bereidingswijze voor witlofschotel met boerenkaas en gebakken aardappelen
- Kook de aardappelen met zout 15 minuten en giet ze af. Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verhit de helft van de boter en bak hierin de struikjes witlof zachtjes 10 minuten.
- Meng de kookroom met zout, peper, tijm en kaas. Leg de witlofstruikjes met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal. Verdeel de hamrepen erover en daarna het kaasmengsel. Zet het gerecht 20 minuten in het midden van de oven.
- Snijd de aardappelen in plakjes en bak ze, bestrooid met paprikapoeder, in de rest van de boter.
- Serveer de witlof met de gebakken aardappels.
Bereidingstip
Vervang witlof eens door prei, in lange delen gesneden.
Voor de vegetariërs: laat de ham achterwegen
Voedingswaarde p.p. | |
---|---|
Energie | 660 kcal |
Koolhydraten | 46 g |
Eiwit | 26 g |
Vet Waarvan verzadigd |
40 g 25 g |
- 1 kilogram vastkokende aardappel (gehalveerd, geschild)
- 75 gram boter of 75 gram vloeibaar bakproduct
- 750 gram witlof (in lengte gehalveerd, schoongemaakt)
- 200 milliliter kookroom
- 1 eetlepel verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
- 150 gram belegen boerenkaas (geraspt)
- 200 gram gekookte ham (in repen)
- paprikapoeder (naar smaak)