
Hoofdgerecht
Zalmfilet op de huid met parmezaan-kruidenkorst, sperziebonen en pastinaakpuree
4 personen
45 minuten
Onze zalmfilet op de huid is de hele maand december éxtra scherp geprijsd en dus perfect om te serveren tijdens het kerstdiner! Je geeft ‘m nét die extra feestelijke touch door er een zelfgemaakte Parmezaan-kruidenkorst aan toe te voegen. Serveer met pastinaakpuree en sperziebonen en je hebt een heerlijk gerecht!
Bereidingswijze
- Begin met de voorbereidingen voor de pastinaakpuree. Schil de pastinaken en snijd ze daarna in grote stukken.
- Kook ze in gezouten water in ongeveer 20 minuten zacht terwijl je verder gaat met de zalm en sperziebonen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de zalmfilet op de huid in een ovenbestendige schaal.
- Hak voor de kruidenkorst de peterselie, dille en walnoten heel fijn met een groot mes. Verzamel alles in een kom en voeg de Parmezaanse kaas, geperste knoflook, olijfolie en citroenrasp toe. Voeg peper en zout naar smaak toe. Meng de ingrediënten tot een kruimelig geheel. Tip: dit kan ook in je keukenmachine indien je die hebt.
- Dep de zalmfilets droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel erover. Druk goed aan en leg de zalmfilets voorzichtig op de ovenplaat. Bak de zalmfilets 10 tot 15 minuten in de oven. Tip: zet, indien je deze stand hebt, de oven de laatste drie minuten op het lucht of de grillstand. Zo krijg je een heerlijk licht krokante kruidenkorst!
- Ga ondertussen verder met de sperziebonen. Breng een pan met water en zout aan de kook. Dop de sperziebonen. Kook de sperziebonen in 6 tot 8 minuten gaar. Spoel de bonen daarna af onder koud stromend water, zodat ze niet doorkoken.
- Na 20 minuten zijn de pastinaken gaar. Giet het water af. Pureer de pastinaak samen met de crème fraîche en mosterd in je keukenmachine (of met een staafmixer) tot een gladde puree. Tip: Geen staafmixer bij de hand? Je kunt eventueel ook een puree stamper gebruiken, maar dan krijg je grove puree als resultaat.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Haal de zalm zodra deze gaar is uit de oven.
- Verdeel de pastinaakpuree over twee borden en smeer uit met de bolle kant van een lepel. Leg de zalm met kruidenkorst half over de puree. Serveer de sperziebonen ernaast en garneer de zalm eventueel met een takje verse dille of peterselie.
- 600 gr zalm op de huid
- 800 gr sperziebonen
- 4 pastinaken
- 6 el crème fraîche
- 2 tl gladde mosterd
- 40 gr peterselie (vers)
- 20 gr dille (vers)
- 60 gr ongezouten walnoten
- 40 gr parmezaanse kaas, geraspt
- 2 teentje knoflook
- Rasp van een 1/2 citroen
- 2 el olijfolie, extra vierge