
Taart & cake
Zoete aardappelcake met kaneel en rozijnen
8 personen
90 minuten
Speciaal voor alle bakliefhebbers: wist je dat je met zoete aardappel ook perfect kan bakken? Probeer eens deze heerlijke, verantwoorde zoete aardappelcake! Lekker met kaneel, rozijnen en een topping van sinaasappel.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal een dunschiller over de zoete aardappels en snijd ze in plakken. Schuif de zoete aardappels 20 minuten in oven of tot je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Prak daarna fijn tot puree.
- Meng in een kom de bloem met de basterd suiker, bakpoeder, kaneel en rozijnen.
- Meng in een andere kom de zoete aardappelpuree met de eieren, zonnebloemolie en het sap van een halve sinaasappel. De andere helft van de sinaasappel bewaren we voor de frosting. Roer tot een egaal geheel en meng vervolgens door het bloemmengsel.
- Beboter een cakevorm (26 x 11 cm) en bestuif de bodem en zijkanten met bloem. Schep het beslag in de vorm en draai de oven temperatuur terug naar 180 graden. Bak de cake in 45 minuten goudbruin in het midden de oven.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je de frosting erop doet.
- Meng voor de sinaasappel frosting de roomkaas met de poedersuiker en het sap van een halve sinaasappel. Roer tot een egale frosting en verspreid deze over de cake. Sluit af met sinaasappelrasp en een snuf kaneel.
Bewaartip: de zoete aardappelcake met kaneel en rozijnen is drie tot vier dagen houdbaar in de koelkast.
- 400 gr zoete aardappel
- 250 gr bloem
- 2 eieren
- 200 ml zonnebloemolie
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder + extra voor over de cake
- 75 gr rozijnen
- 80 gr basterd suiker
- Voor de frosting:
- 50 gr poedersuiker
- 150 gr roomkaas
- 1 sinaasappel