
Hoofdgerecht
Zoetzure konijnenstoof
4 personen
20 minuten
Een typisch gerecht uit het bourgondische zuiden. Heerlijk malse konijnenbouten uit eigen streek in een smakelijke saus. Lekker voor erbij: onze zachtzoete ovenschotel met geroosterde bietjes, tijm en feta.
Bereidingstijd
- 12 uur marineer-tijd
- 20 minuten bereidingstijd
- 1 uur en 30 minuten suddertijd
Werkwijze
- Dep de konijnenbouten droog en bestrooi ze met peper en zout.
- Schep de konijnenbouten, ui, wortel, knolselderij, laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen en de helft van de peterselie door elkaar in een grote kom.
- Meng de azijn met het water en schenk dit over het mengsel. Dek de kom af en zet deze minimaal 12 uur in de koelkast. Schep het mengsel regelmatig om.
- Neem de konijnenbouten uit de marinade en dep ze droog. Bewaar de marinade.
- Verhit de boter in een braadpan en bak de konijnenbouten rondom bruin. Schenk de marinade met de groente erbij en laat de konijnenbouten ca. 1 uur afgedekt zachtjes stoven.
- Voeg de appelstroop, peperkoek en zilveruitjes met het sap toe en laat de konijnenbouten nog 30 minuten afgedekt zachtjes stoven. Schep af en toe om.
- Neem de konijnenbouten uit de pan en leg ze op een schaal. Roer de saus goed door en schenk een deel naast de konijnenbouten. Strooi de resterende peterselie erover. Presenteer de rest van de saus apart.
Bekijk ook onze video van dit recept!
Wijn- en biertip
Ga voor een volle rode wijn met tinten van rood fruit en vanille zoals een Château des Maures Lalande-de-pomerol.
Hertog Jan Grand Prestige is een roodbruine gerstewijn met een rijpe volle smaak. Door het geroosterde mout en een vleugje karamel komen bitter en zoet mooi samen. Dit combineert erg goed met de zoetzure smaak van het konijn. Meer tips over het combineren van bier en spijs vind je hier.
- ca. 1 kg Buytenlust konijnenbouten
- 1 ui, in halve ringen
- 1 winterwortel, in plakjes
- ¼ knolselderij, in blokjes
- 6 takjes peterselie, fijngehakt
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 4 jeneverbessen
- 400 ml (wittewijn)azijn
- 150 ml water
- 50 gram boter
- 2 eetlepels appelstroop
- 4 plakjes peperkoek, in stukken
- 1 pot zoetzure zilveruitjes à 320 gram
- peper en zout