
Hoofdgerecht
Zuurvlees (zoervleisj) uit Limburg
4 personen
180 minuten
Als je uit Limburg komt, ken je het vast. En zo niet: lees dan vooral verder! Limburgs zuurvlees, ofwel zoervleisj, is een streekgerecht boordevol smaak. Lekker met friet uit de airfryer! Uiteraard kan een lekker biertje niet ontbreken. Kies voor een lekker bokbier, zoals bijvoorbeeld een La Trappe Trappist bock ale.
Overige tijden
- 150 minuten stooftijd
Werkwijze
- Roer in een kom azijn en 250 ml water door elkaar. Voeg de laurierbladen en kruidnagels toe. Leg de stukken vlees in deze marinade. Laat het vlees op een koele plaats ca. 12 uur marineren en schep het af en toe om.
- Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uitlekken. Zeef de marinade.
- Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak hierin de uiringen al roerend gedurende een minuut of 10. Voeg halverwege de baktijd de bruine suiker toe en roer goed door de uiringen.
- Schep het uimengsel uit de pan. Verhit de rest van de boter in de braadpan en braad de stukken vlees snel aan alle kanten aan. Strooi er zout en peper op.
- Giet zoveel marinade bij het vlees dat het voor driekwart onderstaat. Voeg eventueel tussentijds wat extra water toe. Stoof het vlees op een lage hittebron in ongeveer 2 – 2,5 uur gaar.
- Voeg na 1 uur de gebakken uien en de laurierbladen toe. Roer de verkruimelde plakken ontbijtkoek erdoorheen als het vlees gaar is.
- Serveer met heerlijk krokante frieten.
Kies je voor gemak? Ga dan voor het heerlijke zuurvlees van Onze Trots! Dit zuurvlees wordt nog altijd gemaakt volgens het oude familierecept van slagerij Keulen in het Limburgse Hulsberg.
Smakelijk!
- 1 kilogram runderriblappen (in dobbelstenen)
- 1 kilogram ui (in ringen)
- 4 plakken ontbijtkoeken (verkruimeld)
- 5 eetlepels rodewijnazijn
- 2 laurierblaadjes
- 8 kruidnagels
- 100 gram boter
- 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker